Sosyoloji; toplumsal meseleler, olaylar, kurumlar, yapılar ile bunların dönüşümleri ve aynı zamanda bireyler ve onların eylemlerini; toplumsal, tarihsel, ekonomik, siyasi, felsefi perspektiflerden ele alarak inceleyen bir sosyal bilim dalıdır.
Hem Sosyoloji hem de Psikoloji sosyal bilim alanlarıdır ve disiplinlerarası bir ilişki içindedirler. Ancak iki alanın araştırma soruları, nesneleri ve yöntemleri çoğunlukla birbirlerinden farklıdır. Sosyoloji, toplumsal ilişkiler ve meseleler ile toplumsal yaşamın tüketim, sağlık, çalışma hayatı, boş zaman, insanlar ve diğer canlıların ilişkisi, nüfus, göç ve toplumsal eşitsizlikler gibi farklı alanlarına dair açıklamalar getirirken, psikoloji insanların ve diğer canlıların duygu, düşünce ve davranışlarını inceler. Sosyoloji zaman zaman ilk bakışta yalnızca psikolojinin alanına girdiği düşünülen duygular gibi konuları da araştırır. Bu araştırmalarda sosyologlar, psikologlardan farklı olarak bu meselelerin toplumsallığını araştırmalarının merkezine koyarlar. Sosyologlar, örneğin, çeşitli duyguların farklı tarihsel ve mekansal bağlamlarda nasıl farklı anlamlar kazandığını ve çeşitli duygu hallerinin hangi toplumsal süreçler sonucu ticarileştiğini araştırabilirler.
Öğrenciler mezun olduklarında sosyoloji lisans diplomasına sahip olacaklar ve KPSS’ye girerek kamu kuruluşlarında sosyolog ünvanı ile çalışabileceklerdir.
Sosyoloji öğrenimiyle elde edilen entelektüel ve profesyonel kabiliyetlerin çeşitliliği sayesinde sosyoloji mezunları birçok alanda meslek edinme şansına sahiplerdir. Öğrenciler üniversitelerde akademik kariyer yapabilecekleri gibi kamuda sosyolog olarak da istihdam edilebilir. Sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve özel sektörde (piyasa araştırma şirketleri, araştırma merkezleri) araştırmacı olarak çalışabilirler. Bunun yanında özel şirketlerin; insan kaynakları, kurumsal iletişim, satış-pazarlama, sosyal medya yönetimi gibi departmanlarında, reklamcılık alanında; müşteri ilişkileri yöneticisi ya da metin yazarı olarak istihdam edilebilirler.
Almanca eğitimi sayesinde öğrencilerimiz üniversite sonrası eğitimlerine yurt dışında devam etme imkanına sahip olacaklardır. Bunun dışında Türkiye’de faaliyet gösteren Almanya kökenli şirketlerde çalışabilirler. Ayrıca üniversitemizin Alman ortaklarına şu linkten ulaşılabilir: http://www.tau.edu.tr/tr/alman-ortaklarimiz
Hazırlık eğitimi iki yarıyıldır, ancak en fazla dört yarıyıla kadar uzayabilir. Öğrenci bu süre içinde eğitimini tamamlayamadığı takdirde Türkçe bir programa yerleştirilir. Yabancı Diller Yüksek Okulu’nun web sayfasına şu linkten ulaşabilirsiniz: http://sfl.tau.edu.tr/tr
Kampüse ulaşım için gerekli bilgilere şu linkten ulaşabilirsiniz: https://sks.tau.edu.tr/iett-seferleri
Muafiyet sağlayan belgelere şu linkten ulaşabilirsiniz:
http://sfl.tau.edu.tr/muafiyet-saglayan-dil-belgeleri