Türk ve Alman Sinema Yapımlarında Paylaşılan Deneyim: Göç
08.11.2019
Türk-Alman Üniversitesi’nde 30 Ekim 2019 tarihinde “Türk ve Alman Sinema Yapımlarında Paylaşılan Deneyim: Göç” etkinliği gerçekleştirildi. Hamburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ortrud Gutjahr, İstanbul Üniversitesi’nden ise Prof. Dr. Ersel Kayaoğlu ve Prof. Dr. Mahmut Karakuş, DAAD projesi kapsamında yapmış oldukları araştırmaların sonuçlarını dinleyicilerle paylaştı. Özellikle Almanya ve Türkiye arasındaki göç konusunu ele alarak sinema filmlerini değerlendiren akademisyenler, bulgularını paylaşırken, iki ülke arasındaki göç yansımalarına dikkat çekti.
GÖÇLE İLGİLİ YÜZLERCE SİNEMA FİLMİ
30 Ekim 1961 yılında Almanya ve Türkiye arasında imzalanan Konuk İşçi Anlaşması Türkiye’den Almanya’ya göç eden Türklerin yeni bir ülkede ayak uydurma çabalarını konu eden sinema filmlerinin 70’lı yıllarda daha çok Türk sinemasında karşılık bulduğu gözlemlenmiştir. Buna sebep olarak Prof. Dr. Ortrud Gutjahr, Almanya’daki sinema ve medya sektörünün 2. Dünya Savaşı’nın ardından daha çok Almanya’nın yeniden yapılanmasına ön ayak olacak şekilde içeriklere yoğunlaştığını ve bu nedenden dolayı, göç konulu filmlerin bu yıllar içerisinde Alman sinemasında yer edinemediğine dikkat çekti. Türk sinemasındaki göç deneyimlerini ele alan Prof. Dr. Ersel Kayaoğlu ise, filmlerdeki Türk-Alman, zengin-fakir gibi stereotipleri açıkladı.
Etkinlik, Prof. Dr. Mahmut Karakuş’un yönetmen Yasemin Samdereli’nin 2011 yapımı “Almanya. Willkommen in Deutschland” filmi üzerinden katılımcılarla yapmış olduğu film analizi atölyesi “Heimat und Heimatsverständnis” temalı konuşmasıyla sona erdi.